Älä piirrä äänestyslippuun hymiötä, kukkaa tai sydäntä — Vaalipiirilautakunnan sihteeriä Juha Ruuthia harmittaa aina, kun joutuu hylkäämään äänen asiattoman merkinnän takia

Numero pitää merkitä äänestyslippuun selvästi. Vaalipiirilautakunnan sihteeri kannustaa käyttämään tarvittaessa vaaliavustajaa.

Soila Puurtinen

Tällaiset äänestysliput hylättäisiin ääntenlaskennassa. Äänestyslippuun ei saa tehdä ylimääräisiä merkintöjä. Kuva on lavastettu eikä kyseisellä numerolla ole tämänkertaisissa vaaleissa ehdokasta.
Tällaiset äänestysliput hylättäisiin ääntenlaskennassa. Äänestyslippuun ei saa tehdä ylimääräisiä merkintöjä. Kuva on lavastettu eikä kyseisellä numerolla ole tämänkertaisissa vaaleissa ehdokasta.

Euroopan parlamenttivaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta.

Varsinaisena vaalipäivänä voit äänestää vain omalla äänestyspaikallasi, joka kerrotaan kotiisi tulleessa äänioikeusilmoituksessa. Voit myös kotiosoitteesi perusteella tarkistaa vaalipäivän äänestyspaikkasi väestörekisterikeskuksen äänestyspaikkapalvelusta www.aanestyspaikat.fi. 

Näin äänestäminen sujuu:

1. Ota henkilöllisyystodistus mukaasi. Se voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Myös vanhat pahviset ajokortit yleensä käyvät.

— Olennaista on, että äänestäjä on kuvasta tunnistettavissa, sanoo Kaakkois-Suomen vaalipiirilautakunnan sihteerin Juha Ruuth.

2. Merkitse numero selvästi äänestyslippuun. Äänestettävän ehdokkaan numero täytyy piirtää äänestyslippuun niin selvästi, että tulkinnan varaa ei ole. Äänestyspaikoilla on oikeusministeriön ohje, josta voi katsoa mallinumerot.

Esimerkiksi ykkönen ja seiska voivat helposti mennä sekaisin. Siksi ykkönen on parasta kirjoittaa ilman väkästä ja seiskaan on parasta laittaa poikkiviiva.

— Väkäsellisiä ykkösiä ja poikkiviivattomia seiskoja ei automaattisesti hylätä, jos numero selvästi näyttää ykköseltä tai seiskalta. Ääntenlaskennassa pyritään aina selvittämään, mikä äänestäjän tahtoi on ollut, Ruuth sanoo.

Juha Ruuthin mukaan sekaannuksia voi tulla kaikissa numeroissa, ei siis pelkästään ykkösessä ja seiskassa. Viitosesta ja kuutosesta tai nelosesta ja yhdeksiköstä tulee joskus kovasti toistensa näköisiä.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä hylättiin eduskuntavaaleissa 357 lippua epäselvän numeron takia.

Jos haluaa pelata äänestyskopissa varman päälle, kannattaa numerot kirjoittaa, kuten ne ovat oikeusministeriön mallissa.
Jos haluaa pelata äänestyskopissa varman päälle, kannattaa numerot kirjoittaa, kuten ne ovat oikeusministeriön mallissa.

Vaalipiirissä oli eduskuntavaaleissa yhteensä 1 555 hylättyä äänestyslippua. Niistä tyhjiä oli 447.

3. Käytä tarvittaessa vaaliavustajaa. Ruuth kannustaa äänestäjiä käyttämään tarvittaessa vaaliavustajaa.

— Aika paljon näkee, että ihminen on yrittänyt kirjoittaa numeron, mutta kynä ei ole pysynyt kädessä eikä numerosta saa selvää.

Äänestyspaikalla on aina vaalivirkailija, joka voi toimia avustajana.

Vaaliavustajalla on ehdoton vaitiolovelvollisuus, eikä hän saa kertoa avustettavan äänestyspäätöksestä edes muille vaalivirkailijoille. Hän ei myöskään millään tavalla saa yrittää vaikuttaa siihen, ketä avustettava äänestää.

Avustaja voi olla myös äänestäjän itsensä valitsema henkilö, esimerkiksi lähiomainen. Ehdokas tai ehdokkaan lähiomainen ei kuitenkaan saa olla avustajana.

4. Äänestyslippuun ei saa tehdä ehdokasnumeron lisäksi muita merkintöjä. Jos lapussa on esimerkiksi kukka, hymiö tai sydän, äänestyslippu hylätään.

— Tietenkin sellaisen lipun hylkääminen harmittaa, kun näkee, että äänestäjä on selvästi halunnut antaa äänensä tietylle ehdokkaalle. Äänestyslippuun ei vaan saa piirtää mitään ylimääräistä, Ruuth sanoo.

Pelkkä piste numeron perässä ei johda äänen hylkäämiseen. Jotkut laittavat numeron perään pisteen, jotta lappua ei luettaisi ylösalaisin eivätkä yhdeksikkö ja kuutonen sekoittuisi.

Ruuth kuitenkin korostaa, että pistettä ei tarvita lukusuuntaa osoittamassa, koska numero on merkittävä äänestyslapussa olevaan ympyrään oikein päin.

Asiattomalla merkinnällä varustettuja äänestyslippuja vaalipiirissä hylättiin eduskuntavaaleissa 679. Niiden joukossa olivat myös kukilla ja hymiöillä koristellut ehdokasnumerot. Valtaosa näistä hylätyistä ääniä oli kuitenkin sellaisia, joissa ei oltu yritettykään äänestää ketään ehdokasta.

5. Pyydä tarvittaessa uusi äänestyslippu. Jos äänestäjä huomaa tehneensä epäselvän numeron, Ruuth kannustaa äänestäjää pyytämään vaalivirkailijalta uuden äänestyslipun. Vanha äänestyslippu revitään ja äänestäjä saa palaset taskuunsa.

Koskaan ei kannata korjata numeroa entisen päälle. Jos haluaa tehdä numeron uudelleen samaan lippuun, on entisen päälle vedettävä viiva tai rasti ja kirjoitettava sitten uusi numero viereen.

Oman äänestyspaikkasi löydät väestörekisterin äänestyspaikkapalvelusta aanestyspaikat.fi. Palvelussa ennakkoäänestyspaikat on merkitty sinisellä pylväiköllä. Vaalihuoneistot ovat auki 26.5. kello 9-20.